Onderbouw claims met feiten. Je kunt wel van alles beweren.

Media-aandacht is serious business. Vooral omdat media waarheidsvinding en controle van de macht als grondslagen van hun bestaansrecht hanteren. Klinkt hoogdravend, maar betekent eenvoudigweg dat journalisten geen prietpraat op hun mouw gespeld willen krijgen. Dus zijn ze kritisch en vragen ze om onderbouwingen van beweringen.

Representatief onderzoek
Als verzender van een persbericht betekent dat je niet zomaar van alles kunt roepen. Want stelt een producent van zonnecellen dat in 2015 binnen het totale Nederlandse energieaanbod zonne-energie het aandeel windenergie heeft overtroffen, dan verwacht een journalist een representatief - en bij voorkeur onafhankelijk - onderzoek waaruit die mijlpaal blijkt.

Zonder een dergelijke verantwoording dreigt een situatie dat een journalist niet meer wordt dan een doorgeefluik van (non-)informatie. En laten ze daar juist voor passen.

Big data
Organisaties vragen zich vaak af of ze intern wel over voldoende materiaal beschikken om beweringen en stellingen te onderbouwen. In het huidige internettijdperk beschikken veel bedrijven en instellingen echter over zoveel big data en klantinformatie dat ze zonder problemen de interessantste vraagstellingen kracht kunnen bijzetten.

Het (laten) ontsluiten van die gegevens resulteert mogelijk in talloze aanknopingspunten voor nieuws. Niet op grond van een slag in de lucht, maar op basis van controleerbare feiten. Daar houden media van.

Checklist
Dit artikel maakt deel uit van onze checklist. Deze hebben wij opgesteld met als doel jou te helpen om jouw boodschap nieuwswaardig te maken. Maak jouw persbericht zo mediageniek mogelijk aan de hand van onze checklist. Bekijk de hele checklist.

Advies op maat?
Bel 070 - 41 41 234 voor advies of een demo. Mailen kan natuurlijk ook via info@perssupport.nl. Wil je liever gebruik maken van ons contactformulier, klik dan hier. Eén van onze adviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Nieuwsbrief
Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van Tips & Tricks op PR gebied, leuke artikelen, workshops en events, dan is de ANP Pers Support nieuwsbrief interessant voor jou! Nog niet aangemeld voor onze nieuwsbrief? Doe dat vandaag nog! Schrijf je hier in.

070 - 41 41 234