AzG: gezondheidszorg Haïti nog altijd in puin, 3 jaar na aardbeving
AzG: gezondheidszorg Haïti nog altijd in puin, 3 jaar na aardbeving
woensdag 09-01-2013 16:30
Dit is een origineel bericht van Artsen zonder Grenzen
Amsterdam, 9 januari 2013 - 'Drie jaar na de aardbeving ligt de gezondheidszorg in Haïti nog steeds in puin. De overheid is niet sterk genoeg, grote donoren hebben zich niet aan hun beloften gehouden en de internationale gemeenschap verzaakt heldere prioriteiten te stellen,' aldus Joan Arnan, coördinator voor Artsen zonder Grenzen in Haïti. Artsen zonder Grenzen runt op dit moment 4 ziekenhuizen in en rond Port-au-Prince.

De aardbeving verwoestte de meeste ziekenhuizen in het gebied. Artsen zonder Grenzen besloot de gaten in de zorg zoveel mogelijk op te vullen tot het ministerie van Volksgezondheid dit werk kon overnemen. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat dit in de nabije toekomst gaat gebeuren. Nog steeds is de gezondheidszorg niet heropgebouwd.

Dit werd bedroevend duidelijk toen cholera in oktober 2010, de tweede ramp dat jaar voor de bevolking van Haïti, uitbrak en duizenden levens eiste. Sindsdien is de epidemie nog niet over. 'Het merendeel van de bevolking heeft nog steeds geen toegang tot schoon water en behoorlijke sanitaire voorzieningen. Desondanks is cholerabehandeling nog steeds niet opgenomen in de zorg van de weinige overheidsvoorzieningen die er zijn,' zegt Joan Arnan. In Léogâne, dat op 30 km van Port-au-Prince ligt, hebben verschillende humanitaire organisaties zich teruggetrokken door een gebrek aan fondsen. Hetzelfde geldt voor Port-au-Prince.

Een direct gevolg is dat er steeds meer mensen naar Artsen zonder Grenzen toekomen. In 2012 behandelde de medische noodhulporganisatie bijna 23.000 mensen voor cholera in haar behandelcentra in Port-au-Prince en Léogâne. Na orkanen Isaac en Sandy van afgelopen herfst nam het aantal mensen met cholera opnieuw toe doordat open riolen overstroomden en zo de cholerabacterie verder verspreidde. Eind 2012 kwamen er elke week nog ruim 500 gevallen binnen in de choleraklinieken van Artsen zonder Grenzen.

De meeste Haïtianen hadden vóór de aardbeving van 2010 ook al geen toegang tot medische zorg: er was een tekort aan voorzieningen en ze hadden niet genoeg geld om particuliere zorg te betalen. 'Drie jaar later is er helaas nog niets veranderd op dit gebied,' besluit Joan Arnan van Artsen zonder Grenzen. Afgelopen jaar verpleegde Artsen zonder Grenzen 30.000 mensen en behandelden zij 23.000 mensen voor cholera in en rondom Port-au-Prince.
Links:
Organisatie info:
												Artsen zonder Grenzen
											 
												
											 
	                			Nederlandse woordvoering, foto's en ruw videomateriaal zijn beschikbaar (tevens via Eurovision). Voor meer informatie: afdeling persvoorlichting Artsen zonder Grenzen, 
Rolinda Montsma: telefoon 020 520 8958 of 06 5050 5305, buiten kantooruren: 06 543 94 727, rolinda.montsma@amsterdam.msf.org. www.artsenzondergrenzen.nl