Hond lijdt door vuurwerk en medicijngebruik tijdens jaarwisseling
Hond lijdt door vuurwerk en medicijngebruik tijdens jaarwisseling
vrijdag 28-12-2012 08:22
Dit is een origineel bericht van Hondenbescherming
Den Haag, 28 december 2012

Oud en Nieuw betekent champagne en vuurwerk. Feest dus voor veel mensen, maar niet voor honden, die vaak vreselijk bang zijn. En niet zonder reden, omdat vuurwerk levensgevaarlijk is voor honden. Om ernstige incidenten te voorkomen, roept de Hondenbescherming iedereen die vuurwerk gaat afsteken op om rekening te houden met dieren. 'Gooi alstublieft geen vuurwerk naar honden of naar andere dieren en gooi geen vuurwerk achteloos op terreinen, in tuinen e.d., waar dieren kunnen zitten', aldus woordvoerder Just de Wit. 'Iedereen die gehoor geeft aan deze oproep wil ik hierbij namens alle honden alvast hartelijk danken', aldus de Wit.

Daarnaast wil de Hondenbescherming hondenbezitters die hun toevlucht nemen tot medicijnen om hun honden te kalmeren, waarschuwen. Er wordt namelijk helaas door veel dierenartsen nog steeds een medicijn voorgeschreven met als werkzame stof acepromazine. Dit medicijn lijkt echter de geluidsgevoeligheid te vergroten, terwijl het dier zijn angst niet meer kan uiten, omdat het medicijn de spieren verslapt.

'Het medicijn is bijvoorbeeld bekend onder de merknaam 'Vetranquil'. Hondenbezitters denken vaak dat het fantastisch werkt omdat ze niets aan hun hond meer zien. Wanneer de geluidsgevoeligheid door het medicijn wordt vergroot, lijdt de hond echter wel degelijk. Terwijl hij dit niet kan uiten', aldus Just de Wit van de Hondenbescherming. 'Bijzonder hondonvriendelijk!'

Uit onderzoek komt naar voren dat een groot aantal dierenartsen nog altijd acepromazine voorschrijft bij vuurwerkangst. Indien u als hondenbezitter dit middel krijgt voorgeschreven, weiger dit dan resoluut. Indien medicijngebruik nodig is overleg met uw dierenarts over alternatieve medicijnen.

Om de hondenbezitter en zijn hond enigszins op weg te helpen om deze knallende avond door te komen, staan op de website van de Hondenbescherming (hondenbescherming.nl) een groot aantal tips en adviezen.

We hopen dat met onze oproep en onze tips de hondenbezitters en de honden de jaarwisseling goed doorkomen en wensen alle honden en hun baasjes een gezond 2013 toe!
Links:
Organisatie info:
												Hondenbescherming
											 
												
											 
	                			voor meer informatie kunt contact opnemen met de Hondenbescherming, Statenlaan 108, 2582 GV Den Haag. Telefoon: 070-338 96 51, mail: just@hondenbescherming.nl Vraag naar onze woordvoerder Just de Wit. Ook kunt u informatie vinden op onze website: hondenbescherming.nl