Meer dan honderd scholen ten strijde op NK Debatteren voor Scholieren
Meer dan honderd scholen ten strijde op NK Debatteren voor Scholieren
donderdag 22-11-2012 09:43
Dit is een origineel bericht van Nederlands Debat Instituut Holding B.V.
Aanstaande vrijdag start het NK Debatteren voor Scholieren 2012/2013, een van de grootste scholierencompetities van Nederland. Uit heel het land reizen debatteams van middelbare scholen naar Maarssen om met elkaar de verbale strijd aan te gaan tijdens de eerste voorronde. Er doen maar liefst 114 scholen mee. Ze debatteren over actuele maatschappelijke thema's zoals ons pensioenstelsel en ons immigratiebeleid. Het toernooi wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en ondersteund door de Pensioenfederatie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Universiteit Leiden en Gemeente Leiden.

Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut: "Het debatniveau van de leerlingen is in de afgelopen vijftien jaar ongelofelijk gestegen. Zo stond een Nederlands debatteam onlangs nog in de finale van het Europees Kampioenschap voor Scholieren. Daarnaast zie je dat vele scholen het debat inmiddels standaard hebben opgenomen in hun lesmethodes bij het vak Nederlands of Maatschappijleer. Ze leren door het debat vaardigheden als argumenteren, reageren, presenteren en kritisch luisteren."

Drie voorrondes
Het is het vijftiende jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het toernooi organiseert voor havo/vwo-scholieren. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De voorrondes vinden plaats op het Niftarlake College in Maarssen. De scholieren weten de debatstellingen al sinds een aantal weken, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor of tegen moeten zijn. De beste scholen gaan door naar de finale op de Universiteit Leiden op zaterdag 19 januari 2013.

Debatvorm
De debatvorm op het NK Scholieren is het 'parlementaire debat'. Bij deze debatvorm bestaat een debatteam uit drie debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van drie minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury de winnaar van het debat op basis van argumentatie, presentatie en taakuitvoering.

Nederlands Debat Instituut
Het Nederlands Debat Instituut heeft als missie om het debatonderwijs in Nederland naar een hoger niveau te tillen, onder andere door het organiseren van landelijke debattoernooien in alle lagen van het onderwijs via www.schooldebatteren.nl. Het NK Debatteren voor Scholieren 2012/2013 wordt mede mogelijk gemaakt door de Pensioenfederatie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Universiteit Leiden en Gemeente Leiden.
Links:
Bijlage:
Organisatie info:
												Nederlands Debat Instituut Holding B.V.