Granny's on tour tijdens Kinderrechtendag
Granny's on tour tijdens Kinderrechtendag
dinsdag 20-11-2012 16:06
Dit is een origineel bericht van Save The Children Nederland
Oma's geven scholieren les in mutsjes breien voor baby's in Centraal-Azië

Dinsdag 20 november - Tijdens deze de internationale dag voor de Rechten van het Kind, leerden tientallen basisscholieren mutsjes breien voor pasgeboren baby's in Centraal-Azië. Oma's reisden vandaag af naar Den Haag, Amsterdam, Leiden, Amersfoort en Hoofddorp om breiles op basisscholen te geven.

De Granny's on Tour is onderdeel van de populaire brei-actie van kinderrechtenorganisatie Save the Children die afgelopen oktober startte. Honderden basisscholen in Nederland breien al mee, net als zorginstellingen, breiwinkels en duizenden particulieren.

Om deze actie kracht bij te zetten kregen scholieren vandaag naast les over kinderrechten en de situatie waarin kinderen elders op de wereld leven, ook les van rondtoerende oma's in het breien van mutsjes. Het vervoer van de oma's is gesponsord door Honda Nederland, die deze actie een warm hart toedraagt en daarvoor graag de nieuwste Honda CR-V's beschikbaar stelt.

De gebreide mutsjes worden door Save the Children uitgedeeld aan ouders van pasgeboren kinderen in Centraal-Azië. Deze ouders ontvangen het mutsje als kraamcadeau op het moment dat ze hun kindje officieel registreren. Want je zult maar geboren worden in een arm land als Tajikistan of Kirgizië. Veel kinderen hebben er geen toekomst, simpelweg omdat ze officieel niet bestaan. Ouders doen geen aangifte van de geboorte van hun baby, waardoor deze kinderen geen toegang hebben tot medische zorg, onderwijs en bescherming. Voor baby's is toegang tot medische zorg juist essentieel om de eerste jaren te overleven.

Save the Children zorgt ervoor dat ouders hun pasgeborene wel registreren. Zo geven we de kinderen een paspoort voor hun toekomst. Het mutsje is een prachtig kraamcadeau. En heel nuttig: want het wordt in Centraal-Azië 's winters ijskoud. Veel lichaamswarmte gaat verloren via het hoofdje, dus een mutsje beschermt pasgeboren baby's tegen onderkoeling, luchtweginfecties en longontsteking.

Kijk voor meer informatie op savethechildren.nl/breien.
Links:
Organisatie info:
												Save The Children Nederland
											 
												
											 
	                			Noot voor de redactie
Bijgaande foto's zijn genomen door fotograaf Jaco Klamer 

De brei campagne loopt nog tot eind februari 2013
Voor meer informatie, beeldmateriaal of achtergrondmateriaal kunt u contact opnemen met: Tirsa Hofstee +31 703384448 of +31 625188634.