Nederlandse en Vlaamse leesclubs kiezen Leesclubboek van het Jaar
Nederlandse en Vlaamse leesclubs kiezen Leesclubboek van het Jaar
woensdag 14-11-2012 17:21
Dit is een origineel bericht van NBD Biblion
De roman Bonita Avenue van Peter Buwalda is door Nederlandse en Vlaamse leesclubs uitgeroepen tot het Leesclubboek van het Jaar. Dat is woensdag 14 november bekendgemaakt tijdens een manifestatie voor leesclubs op Kasteel Keukenhof in Lisse. De verkiezing is een initiatief van Boek-delen en is georganiseerd in samenwerking met bibliotheek Bollenstreek en kasteel Keukenhof.

Top 5
De uitreiking van het Leesclubboek van het Jaar is een initiatief van Boek-delen, het tijdschrift voor leesclubs. Het blad heeft leesclubs gevraagd aan te geven welk boek hen in de periode september 2011-augustus 2012 de meest inspirerende discussiebijeenkomst had opgeleverd. Met dertien procent van de stemmen bleek Bonita Avenue het meest genoemde boek. De top 5 bestond verder uit Vrijheid van Jonathan Franzen, Kamer van Emma Donoghue, Tonio van A.F.Th. van der Heijden en Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett.

Al meer dan 250.000 exemplaren verkocht
Bonita Avenue is de debuutroman van Peter Buwalda (1971) en wordt uitgegeven door De Bezige Bij. Het boek beschrijft op meeslepende wijze hoe de levens van een briljant universiteitsrector en zijn gezinsleden ontploffen door een combinatie van machtswellust, jaloezie, leugens, verraad en porno. Dit alles tegen de achtergrond van de vuurwerkramp in Enschede in 2000, ‘het jaar dat alles uit elkaar spatte’. De roman, waarvan inmiddels circa 250.000 exemplaren verkocht zijn, werd eerder bekroond met de Selexyz Debuutprijs, de Academica Literatuurprijs en de Anton Wachterprijs. Tevens werd het boek genomineerd voor onder andere de AKO- en Libris Literatuur Prijs, de NS Publieksprijs en de Gouden Strop.

Over Boek-delen
Boek-delen is een toegankelijk tijdschrift voor iedereen met een levendige belangstelling voor literatuur. Boek-delen is niet literair of wetenschappelijk, maar wel praktisch, kritisch, diepgaand en toegankelijk. Boek-delen wordt uitgegeven door NBD Biblion, dé dienstverlenende organisatie voor bibliotheken en mediatheken.
Links:
Organisatie info:
												NBD Biblion