Granny's on Tour op dag Rechten van het Kind
Granny's on Tour op dag Rechten van het Kind
woensdag 14-11-2012 15:21
Dit is een origineel bericht van Save The Children Nederland
Jong en oud breien mutsjes voor baby's in Centraal-Azië

Op dinsdag 20 november 2012, de dag van de Rechten van het Kind, breien scholieren in verschillende steden samen met ouderen uit zorginstellingen mutsjes voor pasgeboren baby's in Centraal-Azië. In Den Haag, Amsterdam, Leiden, Amersfoort en Hoofddorp touren oma's naar basisscholen om breiles te geven.

Granny's on Tour is onderdeel van de populaire brei-actie van Save the Children. Op dinsdag 20 november rijden busjes vol oma's door het hele land naar basisscholen in Den Haag, Amsterdam, Leiden en Hoofddorp om breiles te geven. Kinderen leren deze dag breien en leren ook meer over kinderrechten en de situatie waarin kinderen elders op de wereld leven. Het vervoer van de oma's wordt gesponsord door Honda Nederland, die deze actie een warm hart toedraagt en daarvoor graag de nieuwste Honda CR-V's beschikbaar stelt.

Vorige maand is de kinderrechtenorganisatie gestart met deze brei-actie. Honderden basisscholen in Nederland breien mee, net als zorginstellingen, breiwinkels en duizenden particulieren. De mutsjes worden uitgedeeld aan ouders van pasgeboren kinderen in Centraal-Azië. Zij krijgen het mutsje als kraamcadeau op het moment dat ze hun kindje officieel registreren.

Want je zult maar geboren worden in een arm land als Tajikistan of Kirgizië. Veel kinderen hebben er geen toekomst, simpelweg omdat ze officieel niet bestaan. Ouders doen geen aangifte van de geboorte van hun baby, waardoor deze kinderen geen toegang hebben tot medische zorg, onderwijs en bescherming. Voor baby's is toegang tot medische zorg juist essentieel om de eerste jaren te overleven.

Save the Children zorgt ervoor dat ouders hun pasgeborene wel registreren. Zo geven we de kinderen een paspoort voor hun toekomst. Het mutsje is een prachtig kraamcadeau. En heel nuttig: want het wordt in Centraal-Azië 's winters ijskoud. Veel lichaamswarmte gaat verloren via het hoofdje, dus een mutsje beschermt pasgeboren baby's tegen onderkoeling, luchtweginfecties en longontsteking.
Links:
Organisatie info:
												Save The Children Nederland